Американски военен кораб е отговорил на сигнала за бедствие на превзетия от

...
Американски военен кораб е отговорил на сигнала за бедствие на превзетия от
Коментари Харесай

Американски военни освободиха пленения кораб с българи на борда

Американски военен кораб е дал отговор на сигнала за злополучие на завладения от въоръжени нападатели край крайбрежията на Йемен танкер “Сентрал парк ” и в момента корабът и екипажът му, измежду който има и  българи , са отвън заплаха, оповестиха през днешния ден американски чиновници, представени от Ройтерс.

Компанията оператор на завладения в Аденския залив танкер, пренасящ фосфорна киселина, “Зодиак Маритайм ” удостовери, че става дума точно за “Сентрал парк ”. Засега въпросните американски чиновници отхвърлят да разкрият детайлности за това по какъв начин нападателите са напуснали кораба и кои са.

Един от чиновниците, поискал да остане неизвестен, сподели, че американският ескадрен миноносец “Мейсън ” е дал отговор на сигнала за злополучие на танкера и в този момент той е освободен.

Инцидентът е последният от поредицата офанзиви в района на Близкия изток, откогато на 7 октомври стартира войната сред Израел и палестинската ислямистка формация “Хамас ”.

Случаят идва след завладяването предходната седмица от йеменските хуси на обвързван с Израел товарен кораб в южната част на Червено море.

Групировката, която също по този начин изстрелва балистични ракети и дронове против Израел, даде обещание да нападна още израелски кораби.

Оператор на дребния химически танкер “Сентрал парк ” е компанията “Зодиак Маритайм ”, със седалище в Лондон.

Тази интернационална компания за ръководство на кораби е част от “Зодиак Груп ” на израелския милиардер Еял Офер. В английските корпоративни регистри са посочени двама мъже с фамилия Офер като сегашен и някогашен шеф на “Клъмвез шипинг ” (Clumvez Shipping), в това число Даниел Гай Офер, който също е шеф в “Зодиак маритайм ”.

Компанията “Зодиак маритайм ” уточни в изказване, че “Сентрал парк ”, който е превозвал цялостен товар фосфорна киселина, е взел участие в хипотетичен случай, обвързван с пиратство, до момента в който е прекосявал през интернационалните води, на към 54 морски благи от крайбрежията на Сомалия. Фосфорната киселина се употребява най-вече за произвеждане на торове, отбелязва Ройтерс.

“Нашият приоритет е сигурността на нашите 22 членове на екипажа на борда. Управлявляваният от турски капитан кораб има многонационален екипаж, състоящ се съветски, виетнамски,  български , индийски, грузински и филипински жители ”, се добавя в изказването.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР